dimarts, 16 de novembre del 2010

L'altar de la Sagrada Família, ell l'embruta i elles el netegen

La visita que Benet XVI, l'actual Papa, va realitzar a Barcelona el passat 7 de novembre, va deixar una imatge ben clara sobre la situació que viu la dona dins l’Església:  desigualtat i inferioritat vers l’home. Després que el Papa acabés d’ungir l’altar amb el crisma, set monges van dedicar-se a netejar el que ell havia embrutat. 




La imatge ha donat la volta al país i ha causat indignació i malestar entre àmplies capes de la nostra societat. El fet que no tinguin cap pes en la jerarquia ni puguin ser ordenades contrasta amb les xifres reals que giren entorn de l'Església. 
Recordem que, segons la història, els orígens de la religió catòlica es troben en un “humil” fuster de Natzaret que tractava a tothom per igual, i que a l’evangeli es proclama el famós “Tots som iguals davant de Déu”.  S’incloïa en aquest tots a les dones? Sembla ser que les lectures de la Bíblia donen lloc a diverses interpretacions.

El passat 7 de novembre hi havia algunes dones als cors ( poques),  però la imatge de les monges netejant l'altar recent ungit per Benet XVI ha donat nous arguments a aquelles catòliques que reclamen més protagonisme.
Per què les dones no tenen cap paper important a l’Església? Creieu que en un futur el paper de la dona i l’Església pot millorar respecte a com està actualment? Sabeu d’alguna religió en què els papers siguin equitatius?

17 comentaris:

  1. Jo crec que no tenen cap paper important perque sempre han estat escollits "PAPES" i despres sol hi han bisbes...i coses aixi...

    Jo crec que en el tema esglesia son bastant tancats..i dubto que es donguin compte..de que BENET XVI o qualsevol altre papa...no es res importany com per a embrutar i que netegin les altres..

    5 :$ :$ :$

    ResponElimina
  2. Jo crec que el motiu pel qual les dones no tenen cap paper en l'esglesia, és simplement els antepassats de la història, és a dir, com abans les dones eren menyspreades ara d'algua manera mes disimulada com be es veu a la foto, o continuen sent... I crec k costara molt k les dones puguin tenir el mateix paper que els homes en la religio, almenys en la catolica, doncs no nomes amb el tema de les dones sinó amb tots els temes de sexualitat els catolics creients i practicants continuen sent molt tancats... No obstant, esperem que arribi el moment, doncs l'esglèsia és una figura molt important encara avui en dia en la societat i per tant hauria de començar a defensar la igualtat que com be dieu se suposa k defensava Deu.

    Un Blog genial noies! ;)

    ResponElimina
  3. Esta claro que tienen en la Iglesia un papel muy poco reconocido, parece imposible que en el siglo XXI una monja no pueda dar misa! ( por ejemplo), la Iglesia debería renovarse ya que actualmente es muy arcaica! Y si no lo hacen perderán a muchos fieles xk la gente actualmente tiene ( por suerte) una visión mucho más igualitaria.
    Es una situación un poco contradictoria, xk la mujer tiene un papel minúsculo en la Iglesia, sin embargo son la mayoría de ellas ( monjas, misioneras...) las que ejercen las tareas comunitarias, de solidaridad... que forman los pilares de la Iglesia de ayudar a los demás.

    Es un tema muy interesante!

    ResponElimina
  4. No trobo el tema gaire interesant, que vols k facin una gent de ment tan tancada sino acceptem ni l'ús del preservatiu...

    En canvi el tema k si k trobo interesant és:

    - Xk a la meva clase de enginyeria de 80 persones només hi ha 2 dones?

    ResponElimina
  5. Primer de tot m'agradaria comentar l'últim comentari doncs si que es un tema interessant... ja que per molt "ment tancada" que siguin, aquestes coses molta gent les passa per alt i hem de ser conscients de que encara existeix la desigualtat, encara que TOTHOM parli de plena igualtat.

    D'altra banda, trobo la foto interessant i amb moltes coses per a dir, ja que com dieu les bases de l'esglesia es això que en diuen igualtat... i ja veiem que passa a la seva propia casa! No entraré en el revolt que va formar la vinguda del papa per tan sols una estona pq el vostre blog tampoc tracta d'això.. pero deu ni dó!

    Es dificil donar una resposta al pqè la dona no té una importància significativa en l'esglesia però tots sabem que la dona fa poc que es representativa en la totalitat de la societat... l'esglesia encara està més endarrerida per molt que pugui semblar quelcom ironic, doncs ells, com he dit abans defensen la igualtat.

    M'agrada molt el Blog!

    ResponElimina
  6. Jo crec que ja fa molts segles que la dona hauria d'estar en una bona posició a l'Església. Si no fos per totes les dones que van a missa i per les monges que hi ha, l'Església hagués desaparegut FA ANYS!!!

    Carlos

    ResponElimina
  7. Més que un problema de sexisme o no sexisme, el que s'amaga darrera de tot aquest enrenou de la visita del Papa a la Sagrada Família i les monges netejant l'altar, és la incapacitat de l'Esglèsia Catòlica de saber evolucionar seguint els mateixos passos que la societat contemporània que els envolta.

    Viuen immersos en una bombolla que els aïlla de tot, i continuen amb les costums retrògrades que, per sort, la societat ja està camí de resoldre. Si fossin capaços de seguir les corrents de cada època i al mateix temps defensar els principis cristians aquest debat no existiria i hi haurien molts més cristians reals al món.

    Xavi

    ResponElimina
  8. La veritat és que no té nom veure segons quines coses i que la gent continuï creient que hi ha igualtat! Això n'és una prova més de tantes...!
    L' esgésia s'aferra a una mentalitat que per molta gent no és pas el que diu la Bíblia sinó una simple interpretació extreta a la manera que més els hi convé.
    Respecte al canvi... no crec pas que sigui cosa immediata i fins i tot diria que aquest canvi del paper de la dona dins de l'església no serà possible mentre des de dalt no facin res per evitar-ho.
    D'altra banda, per la nostra part en quant a simples personatges de carrer podem començar per trencar amb la tradició familiar que el sistema del nostre país manté!

    ResponElimina
  9. Puaj...! Jo no sóc religiosa i per tant vull que quedi clar que no defenso a ningú especialment per la meva confessió. Ara bé, potser no haurieu de generalitzar i parlar del que es fa a l'església tenint en compte el que va passar l'altre dia amb el Papa a la Sagrada Família. Segurament, el Vaticà es taaaan diferent d'una parroquia de poble o ciutat normaleta que, dir que només les monges netejen seria mentir. Segurament a les petites parroquies els capellans homes també ho fan i no hi ha aquesta desigualtat. Però és que el Vaticà és un món apart...

    ResponElimina
  10. Les grans religions, i la catòlica ho és, estan presents en cultures molt diferents i no és fàcil avançar sense perdre's una mica. D'aquí que costi tant evolucionar en segons quins temes, i és evident que el de la igualtat de la dona és un d'ells. Si ho comparéssim amb fa unes poques dècades, de canvis n'hi han hagut: per exemple, dins de la mateixa Eucaristia ara les dones poden donar la comunió o poden llegir les lectures, cosa que abans no. Els temps actuals, però, ara i aquí demanen una superació de la divisió entre homes i dones, una coparticipació en les altes estructures de poder i un reconeixement explícit que superi l'estereotip secular de la dona a l'Església. Dit tot això, cal reconèixer que en poques entitats la dona se sent tan complaguda com en la mateixa Església; em refereixo a les dones que són d'Església, no a les que sense voler-hi ser, no paren de fer reivindicacions que no treuen cap a res. Un exemple: he sentit parlar per la ràdio a una de les monges que surt a la foto i diu estar molt convençuda del que fa ver i de com ho va fer.

    ResponElimina
  11. Crec que si les monges estan contentes amb el seu paper dins l' esglèsia , els demes les hauriem de deixar en pau, i si no que es queixin elles.

    ResponElimina
  12. En aquest cas crec que les monges ja fan prou sacrifici estant on són com que a sobre el papi di romi tingui un gest tan lleig i a sobre davant de tanta gent!
    Què passaria si les dones poguessin a arribar a cert nivell eclesiàstic com els bisbes, els sacerdots o els papes?! A part de que la gent posaria el crit al cel... les dones ens mereixem una oportunitat on sigui i si les monges volen ser bisbes, endavant!

    ResponElimina
  13. en el tema de la religió les dones són persones de segona. Podríem dir que és discrimació pura i dura, però també hem de tenir present que, fins al moment, no hi ha hagut cap interès d´aquestes dones de queixar-se i demanar un paper més important. Serà potser que a elles ja els hi va bé aquest paper. Però, tot i així, és un cas de descriminació insultant.
    Jordi Puig

    ResponElimina
  14. Discriminació o no, es indiferent, si elles estan d'acord en netejar el k embruta el "sant pare", ke els hi hem de dir? Si x elles servir a deu es aixo... i això fa k se sentin realitzades... RES A DIR ;)

    ResponElimina
  15. Sóc catòlica practicant i per tant, primer que tot el que va "embrutar" el papa és precisament pel que va venir: ungir l'altar de la Sagrada família. Em sembla que les monges que van treure l'oli de l'altar, també van tenir un paper important aquell dia.
    Avui les dones a l'Esglèsia hi pintem el que hi volem pintar, perque tampoc no escolto moltes reivindicacions de dintre de l'Esglèsia. Voldrien les dones creients ser ordenades sacerdot? Jo crec que cal que hi busquem un altre paper: no cal la paritat ni l'igualtat... ens cal una reforma més profona feta de l'interior.
    Això és demanar impossibles! L'Església sempre va mes endarrerida del que va la societat. Cal, crec buscar un altre paper més decisiu a la dona catòlica!

    ResponElimina
  16. A mi no em consta que les dones de l'esglèsia s'haguin queixat o demanat un paper més important dintre de l'esglèsia. Serà perque ja estan bé com estan?

    ResponElimina
  17. si torneu enrere en la historia
    maria magdalena va ser tractada com a prostituta, pero en realitat no hu era!!
    era la mare del fill de jesus...
    el cristianisme tindre ke ser governat per dones, ya ke jesus va ser el primer feminista...
    la dona ke va defendre dien
    ke tire la primera piedra kien no haya pecado1

    ResponElimina