dilluns, 8 de novembre del 2010

Qüestió de cognoms: un nou pas per la igualtat?

Fins a dia d'avui, la majoria de nosaltres no ens havíem qüestionat el fet que el cognom patern tingués prioritat davant el matern en les futures generacions. Això és fruit de la prevalença que des de sempre ha tingut l'home en front la dona en tots els sentits.
Fins i tot, a molts dels països europeus i de la resta del món, el cognom de la dona és eliminat un cop aquesta es casa; ella passa a adoptar el cognom del seu marit, de manera que les filles i els fills hereten un sol cognom, ja comú en els dos progenitors.

D'ençà que s'ha aprovat la nova llei del Registre Civil, això canviarà al nostre Estat. La família escollirà l'ordre en què vol que s'estableixin els cognoms dels seus fills i filles. En cas d'haver-hi indiferència al respecte o de no arribar a un acord, s'ordenaran alfabèticament.

Creieu que aquesta mesura és un pas més cap a la igualtat d'oportunitats o, pel contrari, creieu que d'aquesta manera només s'aconsegueix acabar amb una tradició típica de la nostra societat?
Algú de vosaltres pensa que és una mera forma de desviar l'atenció de la gent, actualment centrada en els problemes generats per la crisi econòmica?

24 comentaris:

  1. sincerament, crec que es una forma de desviar l'atencio...

    ResponElimina
  2. crec que aixo del cognom és una tradició (molt millor que la nord-americana que mencioneu per exemple) i que el fet d'anar podent triar els cognoms només servirà per embolicar una vegada més la troca i guanyar alguns vots sobretot del sector femení. Vaja, jo ho veig una cuestió més política que pràctica, i més de feminisme que altra cosa, avui dia s'ha pasat del maxclisme radical al feminisme radical, té sentit tota aquesta guerra?

    ResponElimina
  3. Home, penso que com a estratègia per desviar l'atenció dels problemes generats per la crisi és molt dolenta perquè el que fa és generar encara més crítiques en contra del govern actual.
    Em sembla bé poder decidir. La gent es pensa que automàticament cognoms com el del mateix president (Zapatero) desapareixeran perquè és la última lletra de l'alfabet, però crec que és important destacar que això només passaria en cas de, com dieu, no arribar a un acord.
    Estem en un Estat de dret on tothom té el dret a expressar-se lliurement i a fer, excepte que no es colisionin altres drets, el que a cada un li plagui. Per què no podem posar-nos el cognom que volem?
    Evidentment el nen, amb mesos, no ho podrà decidir. No obstant, els representants del nen fins que tingui la majoria d'edat són els pares així que millor que ells no hi haurà ningú per decidir-ho.

    A mí em sembla una bona proposta.

    ResponElimina
  4. No crec que sigui per desviar l'atenció, però tampoc crec que sigui tan important.

    Sóc dona, i més d'una vegada m'he preguntat: i pq no pot anar el meu cognom primer?
    Però si no m'equivoco, crec que ja fa temps que es podia escollir l'ordre dels cognoms. La novetat ha sigut això de l'ordre alfabetic.

    Jo crec que, a l'hora d'escollir, no s'ha de mirar tant per igualtat o no, sino per intentar conservar cognoms.
    Si el fet de que un tingui preferencia fa que l'altre es perdi per sempre més... millor intentar conservar un cognom "diferent" que no pas un Sánchez, Álvarez, o aquests tan comuns!

    I crec que m'estic anant per les rames... així que millor ho deixo ja!

    =)

    ResponElimina
  5. A mi em sembla molt bé que cada família pugui elegir quin cognom ficar als seus fills, és una cosa que s'hauria d'haver fet fa molt temps.
    Tot i aixó trobo que a part de ser una estràtegia per desviar l'atenció, és una manera de provocar més conflictes entre les famílies, és a dir, no crec que el govern hagi creat aquesta nova llei en defensa de la igualtat de gènere, sinó que simplement és una simple estratègia política com tot el que fan els polítics, doncs estic segura que Zapatero si tingués un fill seria el primer en posar-li Zapatero, i no li preguntara a la seva dona quin cognom vol ficar primer al seu fill, doncs en cas de que estigués en contra de la tradició, ell té totes les de perdre jejeje Res k com es pot apreciar tinc una certa diferencia d'opinions amb els polítics... Pro vaja com he dit al principi em sembla genial que les dones puguem tenir l'oportunitat de ficar en primer lloc el nostre cognom, doncs el fill és tan del pare com de la mare ;)

    Visca la igualtat!!!

    ResponElimina
  6. Evidentment, es tracta d'una de tantes estratègies per desviar l'atenció o aconseguir que la centrem més en temes "poc" importants!
    Per altra banda aquesta reforma acaba amb una tradició, encara que no em barallaria amb la meva parella perquè el meu progenitor dugués el meu cognom, tot-hi així em faria il·lusió que fos així!

    Es perden un munt d'esforços en coses que realment no són importants.

    ResponElimina
  7. Sincerament, ho trobo bastant... malament.
    Historicament, pots seguir el teu arbre genealogic tirant generacions i generacions enrere, i on tothom tenia una cosa en comú: el cognom. Algu s'ha plantejat com seran els arbres genealogics a partir d'ara?? xD O bé... com podras saber ki kollons era el teu rebesavi? Ni tant sols en sabràs el cognom!!
    Ara mateix si trobes alguna persona am el teu cognom en una area geografica concreta; molt possiblement sigueu parents... a patir d'ara.. no ho podras saber mai!

    Sincerament, estic d'acord amb la igualtat de generes i tot el k volgueu... pero aixo... ho trobo molt molt estupid, i no x jo ser home que es lo de menos eeee, pero aki l'han cagat.
    I crek k s'ha de matitzar, pk en algun cas concret, es pot entendre; per exemple mare maltractada, separada, i k l'ultim k vol es k el kognom del seu fill sigui el mateix k el del seu maltractador; em sembla correctissim.
    Pero.. crek k hi ha d'haver un ordre, una logica en les coses i akesta llei se la carrega.

    Aplicacions logikes no n'hi veig cap, practikes menos... fer lleis estupides en temps de crisis... hauria de ser sancionable, em sembla patetic; i sisi, fa tota la pinta de ser una estrategia socialista per a que els populars s'hi posin de kul, mentre es keixin d'aixo no ho faran d'altres coses; cortina de fum ;)

    ResponElimina
  8. Per fi una llei que iguala els drets d'ambdós progenitors en cada de desavinences; però si fins ara es discriminava per raons de sexe, ara es discriminarà per raons d'alfabet... O sigui una injustícia per un altre...

    Tot i que és cert que neix fruit d'una tradició eminentment masclista, és una costum arrelada al nostre país, en el meu cas generació darrere generació el primogènit de la família ha mantingut intacte el nom i el primer cognom (com diu la dita de Joans, Joseps i ases, n'hi ha a totes les cases)...

    Amb la crispació actual en la que vivim tots, em sembla un mal moment per abordar un tema tant delicat i que necessita el major consens possible... i deixí a un segon marge encara que siguis per uns dies, la maleïda crisis que tots en major o menor terme ens afecta tant.

    Rebeu una cordial salutació blogueres!

    J. F. M.

    ResponElimina
  9. pos la veritat, estic totalment d'acord amb el Mike en tot el seu escrit. A part, parlem de que això mourà tot un trasbals burocràtic absurd... perque realment si algú decideix canviarse els cognoms o el nom, rectifiqueume si m'equivoco, actualment ja ho pot fer. És el mateix de sempre, aixecar una cortina de polç per a que mentre estem parlan d'aquest tema i discutint de si tindria o no tindria que ser així, passen desapercebuts altres problemes molt més greus, com el fet de que cada any moren moltissimes dones per violències i, no ho oblidem encara que siguen minoria, algun que altre home també.

    ResponElimina
  10. El problema de la igualtat, em sembla a mi, és molt més important que el canvi d´ordre dels cognoms. Per aconseguir una igualtat sensata i plena cal anar més enllà. No considero que sigui per desviar l´atenció, però si per dir que han fet alguna cosa per la igualtat.
    jordi puig

    ResponElimina
  11. Tot i que hi pugui haver, i de fet hi ha, arguments en contra d'aquesta nova llei jo crec que els arguments a favor pesen més. Fins ara si eres dona sabies que els teus cognoms estaven condemnats a desaparèixer en dos generacions i si eres home per preservar els teus cognoms al llarg de les generacions havies de tenir almenys un fill (ja que amb una filla s'acabarien perdent) fet que es pot considerar sexista ja que sempre l'home hi surt guanyant.
    El que és clarament il·lògic és que en cas de desacord prevalgui l'ordre alfabètic. Per exemple si et dius Gallart i la teva parella es diu Robira saps que sempre tens les de guanyar si vols, en cas que no us poseu d'acord el teu serà l'elegit. Seria com dir, a partir d'ara si hi ha empat en els partits de futbol s'aplicarà el desempat per ordre alfabètic del nom del club (suposo que molts aficionats del Barça hi estarien d'acord). A part d'aquest petit detall que podria provocar discussions a les parelles per posar-se d'acord, hi ha el fet que a la llarga (i a la llarga significa al llarg de moltes generacions) els cognoms de la primera meitat de l'abecedari aniran augmentant i la resta desapareixent per una simple qüestió d'estadística.
    La solució és fàcil i de fet no és cap novetat. A Alemanya ja es pot escollir l'ordre dels cognoms i en cas de discrepància es tira una moneda: just, net i equitatiu. Però nosaltres sempre hem d'anar un pas per darrera.

    ResponElimina
  12. la llei no hem sembla malament, i sí efectivament crec que és un pas més cap a la igualtat de gènere, tot i que al mateix temps també li dono tota la raó del món al Mike, perquè com podrem saber ara els nostres orígens?

    ResponElimina
  13. Jo trobo bé que és pugui triar l’ordre, el que no trobo bé, són dos petits detalls, en primer lloc el fet que el l’ordre de cognoms que triïs pel primer fill sigui el que hagi de valer per tots els nens que tinguis. I en segon lloc, el fet que en cas de disputa és faci per ordre alfabètic, hi ha altres formes de triar-ho, per exemple llençant una moneda a l’aire tal i com fan en alguns països del nord d’Europa.
    Per altra banda coincideixo, és una manera poc efectiva de desviar l’atenció a la crisi econòmica en la que estem immersos.

    ResponElimina
  14. A mi em sembla que es un pas mes cap a la igualtat de genere..em sembla molt correcte que a l'hora de neixer un nen..puguem decidir quin sera el seu cognom.

    Crec que decidir el cognom dl teu fill no es tant important com una crisi...etccc

    :::5

    ResponElimina
  15. A mi em sembla una mesura molt encertada i crec que és un pas cap endavant en la igualtat de gènere.
    Respecte a si afecta o no a la nostra tradició, sol puc dir que si volem que la dona estigui considerada en una segona posició, si, afecta a la nostra tradicció.
    (ángela soria)

    ResponElimina
  16. S'ha de posar el cognom de l'home, tal i com ha sigut sempre... no és qüestió d'igualtat de condicions sinó de tradicions. Deixen de matar toros a TOTA Espanya? no, veritat? doncs que comencin per aquí i deixin estar els cognoms en pau...

    ResponElimina
  17. A mi em van inscriure al Registre Civil de l'única manera que era permès als anys 50: Jorge. Quan vaig ser major d'edat i la llei m'emparava, vaig canviar-me'l per Jordi. Amb els cognoms penso que d'entrada ja està bé tal com sempre ha funcionat: una sàvia forma de preservar els cognoms que comencen amb les darreres lletres de l'alfabet. I si algú, ja major d'edat, creu que se'ls ha de canviar d'ordre, que ho faci... El món continuarà girant igual.

    ResponElimina
  18. El polítics crec que s' haurien de dedicar a altres temes i aquest cadascú se' l pot solucionar a casa seva sinó malament rai...

    ResponElimina
  19. ooh! veig que ara sí que em comença a deixar posar comentaris això! jaja xd ja em vaig quedant endarrerit!

    Sobre aquest tema, a mi em sembla perfecte que es deixi escollir sobre aquests mateixos criteris que s'anuncia. Trobo un pèl demagògic aquest argument que de tant en tant apareix en temes "secundaris" en el bon sentit, de què es consideri "desviar l'atenció" en lloc de parlar de la crisi o com d'altres dirien, dels problemes que preocupen realment la societat.

    Un Govern, sigui d'on i del color que sigui, té l'obligació d'ocupar-se no només d'un, sinó de tots els temes que afecten la societat, i a mi no em sembla que es vulgui desviar l'atenció, perquè encara s'ha de veure que aquest tema hagi estat objecte d'un gran titular en un diari per exemple. Que hi hagi una crisi per resoldre, o un important atur, no és excusa per a què ens oblidem de la resta de coses.

    Dit això, també em sembla una grandíssima putada per a historiadors i gent que es dediqui a la genealogia! ajaj xd

    ResponElimina
  20. Jo crec que seria més normal que els fills quan tinguessin la majoria d'edad puguessin decidir el que ells vulguessin; avui ja es fa en alguns casos. Estaran contents els fills amb els cognoms que els posaran els pares?

    ResponElimina
  21. Crec que serà una font de conflictes, no tant dels progenitors, sino de la família que hi va al darrera, però si que estic molt d'acord en que les tradicions s'han de trencar: si no encara aniriem amb vestits de pell i vivint en coves!
    Sempre havia pensat que el primer cognom hauria de ser el de la mare, que segur que ho és, perque el pare pot ser molt més "circunstancial"

    ResponElimina
  22. Es clar que intenten fer una cortina de fum devant les coses importants i deixen a la vista aquest tema per desviar l'atenció de la gent.
    Tirant de generacions podem seguir el nostre arbre genealógic(aquest tema sempre m'ha interesat) i jo em pregunto com seran a partir d'ara? com podrem saber els nostres origens?

    ResponElimina